Euro bird watch

Op zaterdag 8 oktober wordt bij vuurtoren ‘De Ven’ het trektellen gehouden van de vogels die weg trekken en komen om te overwinteren. Het is een belangrijke route die vogels; vaak volgen vogels voor ze durven het water over te steken het liefst de dijk; ook de verbinding Enkhuizen / Lelystad blijven ze volgen en het kan ook als rust en voedsel punt gebruikt worden. Maandelijks wordt op dit punten de waarnemingen opgetekend. Men dan kan zien over de loop der jaren de soorten volgen.

Het tellen gebeurt internationaal; veel landen nemen hier aan deel met meerdere observatie punten. Er wordt geteld bij het krieken van de dag: de zon opkomst is dan 07:53 tot mogelijk met de middag. Zodra het iets warmer wordt komen de roofvogels over die hopen een vogeltje te kunnen verschalken.

Het komt bij de waarnemers aan op zicht, vlieggedrag en het gehoor om de soort op de kaart te kunnen zetten, vooral als het klein spul is wat langs komt.

U kunt het zelf mee maken door op deze morgen naar voornoemde locatie te komen. Iets verder van de officiële tellers krijgt u dan uitleg over het trektellen. Douwe Greydanus

Datum & tijd
za 8 oktober 2022 om 8:00
Vertrekplaats

de Ven in Enkhuizen