Ringslang in West-Friesland

Eerste West-Friese Ringslang

Het verhaal gaat dat een huiskat in Venhuizen met een Ringslag was komen aan lopen.  De  bewoners hebben de Dieren ambulance Hoorn ingeschakeld die deze naar de Bonte Piet hebben getransporteerd.
Ja dat is heel wat anders dan een vogel zou je zeggen maar bij de Bonte Piet zijn ze dan ook niet uit het veld geslagen wanneer jz een reptiel aangebonden krijgen, dus werd contact op genomen met RAVON.
Aangezien het reptiel geen letsel had werd geadviseerd het dier weer los te laten op het adres waar deze was opgehaald bij de sloot. Terug in Venhuizen is deze dan bij de sloot rustig los gelaten en nadat deze de sloot in gleed en aarzelde zwom deze snel weg. Voor een filmpje van de ringslang klik hier.
Zoals wij weten zijn er broeihopen bij  Etersheim gemaakt en met succes. Langzaam kruipen ze deze kant op en bij Schellinkhout aan de Zuiderdijk kan het ook zomaar zijn dat deze dieren het gebied aantrekkelijk vinden.
Maar nu een in Venhuizen dat is wel bijzonder of is het een die uit een terrarium is ontsnapt. Sorry hoor voor mij gedachte dwaling maar je weet het tegenwoordig nooit. We kunnen nu wel vaststellen dat er zeker een rond schuifelt in Venhuizen wat kan betekenen dat de werkgroep een broeihoop daar alvast wel kan klaarmaken.

Dank voor de foto en het filmpje beschikbaar gesteld door de Dieren ambulance Hoorn en Marlies voor het delen via de Bónte Piet van deze bíjzondere waarneming in ons KNNV afd. Hoorn/West-Friesland werk gebied.

Douwe Greydanus