Insectenwerkgroep KNNV Hoorn zomer 2024
Ondanks alle slechte weeromstandigheden was de Citroenvlinder de kanjer van het voorjaar. Deze zonnige vlinder stormt vaak in zo’n tempo voorbij dat je zegt: ‘was dit nu een vers koolwitje of vrouwtje Citroen.
Het Oranjetipje besloot dit jaar een paar weken voor Koningsdag te laten zien dat hij wel degelijk van West-Friesland houdt. Ja zeker, er zijn nog nog nooit zoveel Oranjetipjes zo vroeg waar genomen.
Aan verschillende soorten koolwitjes was geen gebrek.
De hommels lieten zich wel zien, maar van een rijkdom aan soorten: ho-maar. Zelfs de Aardhommel Complex speelde verstoppertje. De Weidehommels waren wel heel vroeg en de zweefvlieg daarentegen laat. Zij kunnen redelijk goed tegen lage temperaturen, maar er moet wel iets bloeien natuurlijk.
Langzamerhand, door het warme weer in mei, zijn er meer verschillende soorten insecten te zien en dat is maar goed ook, want de natuur heeft deze diversiteit nodig. Dus gaan we de zomer hoopvol tegemoet en rekenen op veel inzendingen van jullie kant.
Excursies
De komende excursies aan de kust zijn zeker de moeite waard. Met gidsen die veel verstand van zaken hebben. Bovendien zijn er meer verschillende soorten insecten dan in West-Friesland. Geef je gerust op en volg de nieuwsbrief. Vooraan in het Hoornblad staan de excursies.
Topper in het binnenland
N.a.v. het artikel over wantsen door Yvonne van der Hulst, maakte KNNV lid Trudy Schrickx (ook bekend door haar jaren lange bijdrage als stadsgids en schrijfster bij de Vereniging Oud Hoorn) mij attent op de bijzonder waarneming van haar zoon, de architect Christiaan Schrickx. Het betreft de Vuurwants, die hij zag op een willekeurig stukje langs de Spoorsingel in Hoorn.
De door hem gemaakt foto (in mei) spreekt boekdelen, want langs de hele Spoorsingel heeft hij duizenden Vuurwantsen gezien. Christiaan is nieuwsgierig of dit jaar ook het jaar van de Vuurwants wordt!
Nachtvlinders
Ad Roobeek is weer begonnen met nachtvlinders tellen. Wanneer je interesse hebt, kun je je opgeven bij hem: e-mail: ad.roobeek@ziggo.nl.
De locatie waar we dit onderzoek doen wordt een paar dagen van te voren vastgesteld. Sommige locaties worden alleen bezocht door een vast team. Maar er zijn ook locaties waar iedereen die dat wil, mee naar toe mag gaan. We vangen meestal een half uur na zonsondergang aan en we stoppen uiterlijk 01:00 uur. Wil je ook eens mee doen of wil je je tuin beschikbaar stellen voor onderzoek, neem dan voor meer informatie contact op met Ad. In verband met weersomstandigheden (regen, koude nachten of teveel wind) kan een activiteit soms niet door gaan.
Let op! De eerstvolgende werkgroepbijeenkomsten vinden pas plaats op de volgende data: 16 september, 21 oktober en 18 november 2024 van 20:00-22:00 uur op de Suyderbraeck. Iedereen is van harte welkom! Volg de nieuwsbrief voor meer informatie! Wil je meer weten over onze activiteiten, neem dan contact met mij op,
T: (0229) 24 95 46 of E: henny@watersnuffel.nl
Henny van der Groep