Plantenwerkgroep

Bijeenkomsten
Gedurende de wintermaanden komt de plantenwerkgroep een maal per maand bijeen, voorlopig via zoom.
Vanaf maart/april gaan we een tot drie maal per maand op excursie, om te inventariseren of zomaar omdat een gebied leuk of interessant is.
Alle activiteiten vinden plaats op de woensdagmiddag

Waarnemingen
Heb je een waarneming van een bijzondere plant of bijzondere vindplaats van een plant geef dat dan alsjeblieft door via het digitale waarnemingenformulier of per mail of telefoon aan Anneloes ter Horst met een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving van de vindplaats.

Vragen, ideeën of meldingen aan de plantenwerkgroep:
Anneloes ter Horst, T: (0226) 45 29 90, M: 06 176 28 020, E: anneloes59@planet.nl

Watergentiaan

Een koud voorjaar lijkt vervelend, maar wellicht hebben we hier nog van kunnen profiteren in juni. Langzamerhand kunnen we weer iets meer ondernemen en hebben we misschien nog iets mee kunnen krijgen van de verlate bloei.In de afgelopen tijd werd ik benaderd door de Floron of wij iets wisten over een groeiplaats van Bostulpen, dit voor een onderzoek dat door iemand hiernaar werd verricht. Navraag in ons archief leverde op dat die inderdaad was gevonden in 1995 door ons, inmiddels overleden, lid Max Deen. Toen ik dit aan de leden van de werkgroep doorgaf, bleken er nog twee groeiplaatsen in Hoorn te zijn, waarvan één heel overvloedig. Dit laat zien dat we nog meer dit soort vondsten moeten doorgeven zowel aan Floron als aan ons eigen archief.
Toevallig lagen twee van deze plekken in het heerste gebied dat we dit jaar zouden inventariseren, was mooi om te zien.
We hebben voor deze zomer weer een aantal inventarisaties op stapel staan:
Woensdag 21 juli
Dit keer weer in het kader van onze inventarisaties voor de gemeente Medemblik, nu in Medemblik zelf. We treffen elkaar om ±13:45 uur op de Pronkvliet.
Woensdag 4 augustus
Deze dag gaan we weer inventariseren volgens het ‘Nieuwe Strepen’ protocol. Dit keer in de lage Hoek, een mooi oud stukje cultuurland aan de zuidkant van Spanbroek. We verzamelen om ongeveer 13:30 uur bij de Wipbrug. Per OV is het bereikbaar via de trein naar Obdam en dan buurtbus 417 richting Schagen, halte Zandwerven uitstappen.
Woensdag 11 augustus
Een wat langere dag inventariseren in de Koopmanspolder. We treffen elkaar om ongeveer 11 uur ter plekke (brood mee!). Bus 132 brengt je er vanaf Hoorn
Woensdag 25 augustus.
Nu weer t.b.v. Medemblik, dit keer in Wervershoof. We treffen elkaar om ±14 uur bij de hoek Vok Komenweg/ Theo Koomenlaan. Wederom kan je gebruik maken van bus 132
Woensdag 8 september.
Het (beginnende) najaar is een mooie tijd om naar muur- en kadebegroeiingen te kijken. We gaan dit weer eens in Hoorn doen. Benieuwd hoe het gaat na alle werkzaamheden aan kades. We zien elkaar om ±14 uur aan de Oude Doelenkade bij de Ottobrug.
Hoewel we steeds meer mogen in het kader van de versoepelingen in de Corona-bestrijding, blijft voor de komende tijd de verplichting om je op te geven voor alle excursies.
Hopelijk tot op één van onze excursies.

Ook aanbevolen: inventarisatiedag op de Suyderbraeck eind juli, zie bij algemene excursies voor de exacte dag en tijd.

Anneloes ter Horst

Grote ratelaars en Rietorchissen in de Nollen.