Plantenwerkgroep

Plantenwerkgroep 1e kwartaal 2024

Evenals de planten doen we het in de winter een beetje rustig aan.

We hebben een paar interessante bijeenkomsten gehad in wijkcentrum Kersenboogerd, waar we de komende maanden nog even mee doorgaan.

Hopelijk zijn er ook een aantal mensen naar de Flora-dag in Nijmegen geweest, maar dat is pas na het schrijven van dit stukje. Wellicht krijgen we hier de komende bijeenkomsten nog iets over te horen.

Het is de laatste jaren gewoonte om als plantenwerkgroep mee te doen aan de eindejaars-plantenjacht; een uurtje kijken naar bloeiende planten in de week na kerstmis.

Wij doen dit op zaterdag 30 december 2023, we verzamelen ons om ±14:15u achter het station van Hoorn (PR-terrein) onder aan de trap. Na afloop kunnen we nog wat gaan drinken ergens in Hoorn.

Woensdag 10 januari 2024 gaan we verder met gallen. Vorig seizoen is Gerrit Timmerman bij één van onze bijeenkomsten geweest om over gallen te vertellen. We hebben toen afgesproken om dit jaar gallen te verzamelen, hetzij de gal zelf (wanneer die een beetje houtig is, blijft hij goed), hetzij foto’s van gallen. Neem die vondsten mee, dan gaan we ze deze middag bekijken.

Woensdag 7 februari 2024 is alweer onze laatste binnen-bijeenkomst. We hebben al een tijd niets meer gedaan aan mossen. Ze zijn ook wel heel anders dan de planten waar we normaal naar kijken. Op zich is het ook een specialisatie, maar we komen ze wel altijd tegen als we naar planten kijken en toch goed om de algemeenste soorten wel te kunnen onderscheiden. Neem wat plukjes mee om te bekijken. En als je het hebt een loepje (maar we hebben ook loepjes beschikbaar).

Beide bijeenkomsten zijn in wijkcentrum Kersenboogerd, Brederodegracht 1 in Hoorn.

Op woensdag 6 maart 2024 gaan we alweer naar buiten: knoppen, uitlopende bomen en heel vroege plantjes bekijken. We gaan dat dit keer doen in het gebied rond het MAK Blokweer. We ontmoeten elkaar om ±14:15 u Kloosterhout 1-2 in Blokker.

En vast een vooruitblik op april: woensdag 17 april 2024 gaan we weer naar de heemtuin De Reigersbek in Hoogkarspel om (vooral) te zien wat er aan stinzenplanten groeit. We zien elkaar ter plekke om 14 uur.

Meer informatie / Aanmelden
Voor alle activiteiten geldt: wil je meer informatie of je opgeven (niet verplicht, maar het is wel heel fijn als we weten of en hoeveel mensen er zullen deelnemen) om mee te doen, neem dan contact op met Anneloes via anneloes59@planet.nl of 06 1762 8020.