Zoogdierenwerkgroep

Uit Hoornblad winter 2025
Op 24 oktober en 21 november 2024 is de Zoogdierenwerkgroep bij elkaar ge­weest. Op deze avonden hebben we kerkuilenballen uit Andijk, Sijbekarspel, Berkhout en Benningbroek uitgeplozen. Dank aan Douwe Greydanus en Ko van Gent voor het verzamelen en voor de levering van de ballen. De meest gevonden prooien betreffen veldmuis, bruine rat, bosmuis, bosspitsmuis en huisspitsmuis; daarnaast werden ook nog schedels en kaken van woelratten, een dwergmuis en een dwergspitsmuis gevonden.

De egels lieten zich net als vorig jaar tijdens het nachtvlinder­ onderzoek regelmatig zien en horen. Ook de vleermuizen waren regelmatig van de partij.

De vleermuisexcursie eind augustus hebben we in verband met het Outdoor-festival verplaatst van het Julianapark naar de Hulk. De zes aanwezigen konden op deze locatie gelukkig goed horen en zien. Ook de prooi (nachtvlinders) vloog rond. De vleermuizen bleven dit jaar tot half november actief.

Tijdens de komende midwintertelling hopen we dat de tellers ook de zoogdieren meenemen in hun telling. En dan met name de hazen, konijnen en mollen (15 molshopen=1 mol). Deze tel­ling mag natuurlijk ook in een ander weekend van de winter plaatsvinden. Deze zoogdieren zijn redelijk plaatsgebonden. Het resultaat van deze telling kan naar Ad Roobeek (ad.roobeek@­ ziggo.nl) gestuurd worden.

De komende Zoogdierwerkgroep-bijeenkomsten zijn gepland voor donderdag 23 januari 2025 en donderdag 27 februari 2025. Deze bijeenkomsten worden gehouden bij het SKIK, Zanglijster 15 in Hoogkarspel en beginnen om 20:00 uur. Tijdens deze avonden zullen er (Kerk)uilenballen uitgeplozen worden.

Voor verder informatie over zoogdieronderzoek en deelname aan de bijeenkomst en, kunt u terecht bij Fred Weel, M: 06 486 64 025, E: fredweelroop@ziggo.nl.

Hazeninventarisatieproject
De haas is een exoot. Oorspronkelijk kwam hij alleen voor op de Midden- en Oost-Europese steppen. Met de opkomst en verspreiding van de landbouw heeft ook de Haas zich verspreid. Het is een echte cultuurvolger. Inmiddels komt hij voor in een groot gedeelte van Europa en zijn we hem als onderdeel van onze inheemse fauna gaan beschouwen.
Het gaat niet goed met de haas. In de jaren zeventig van de vorige eeuw al zijn massaal veel hazen gestorven, mogelijk vanwege de schaalvergroting en de intensivering van de landbouw. De hazenstand heeft zich sindsdien niet meer echt hersteld, sterker nog: de stand is opnieuw afgenomen. Over de periode 1997-2008 zijn we 30% van de hazenpopulatie kwijtgeraakt. Dit is een zorgelijke situatie. Redenen voor de achteruitgang zijn:
• ziektes (myxomatose, VHS en recentelijk het European Brown Hare Syndrome)
• verkeerlandbouw (intensivering, gebruik van herbiciden en insecticiden)
• predatoren
• regen en kou (een haas heeft geen hol, maar een leger)
• jacht (van 15 oktober tot en met 31 december)

Hoe het met de haas in West-Friesland en de Zeevang gesteld is weten we eigenlijk niet. We willen dat wel weten. Daarbij doen we bij deze een dringend beroep op de vogelaars die meedoen aan de midwintertelling. Met zijn allen komen we immers tegelijkertijd in ons hele werkgebied. Tot nu toe tellen sommige vogelaars de hazen mee, anderen doen het niet. Dat is niet genoeg. Willen jullie alstublieft allemaal de hazen in je telgebied meetellen? Je hoeft geen stippen te zetten, alleen het totaal aantal Hazen in een telgebied tellen, opschrijven en doorsturen naar Fred Weel. Het structureel inventariseren van hazen heeft alleen zin als iedereen meedoet, elk jaar. We hopen van harte dat we op jullie medewerking kunnen rekenen !

Voor verder informatie over zoogdieronderzoek, kunt u terecht bij Fred Weel, M: 06 4866 4025, E: fredweelroop@ziggo.nl.