Zweefvliegenexcursie 30 april 2022

Op Zaterdag 30 april was een zweefvliegenexcursie gepland, maar de temperatuur wilde die zaterdag niet meewerken en daarom werd deze excursie verplaatst naar zaterdag 14 mei om 10 uur. Dit tijdstip was gekozen omdat de vliesvleugeligen dan traag zijn en zich eerst moeten opwarmen en hierdoor makkelijker te herkennen en te determineren zijn! Een goede keus en de zon werkte deze dag mee en gaf ze daar alle tijd voor.

Het beginpunt was bij het MAK, waar we met 7 personen en o.l.v. zweefvliegenspecialist Jan Meekel, gingen speuren naar alles wat vleugeltjes had. Globaal zie je meestal niets zitten op het talrijk aanwezige Fluitenkruid maar…. sta je even stil dan valt er steeds meer te ontdekken. Dat heeft te maken met het juiste onderhoud van het Natuurpark Blokweer.

We zagen o.a. een Moeraszweefvlieg, Blinde bij, Snorzweefvlieg, Weidedoflijfje, Slanke driehoekszweefvlieg, Gewoon glimlijfje, Gewone pendelvlieg, Weidevlekoog, Hommelbijvlieg, Kleine bijvlieg, Gewone korsetzweefvlieg, Kegelbijvlieg, Weidevlekoog en Kervelgitje.

Ook vlogen er inmiddels juffers zoals het Lantaarntje en Variabele waterjuffer en vlinders, zoals het Bonte zandoogje, Boomblauwtje, Citroenvlinder, Kleine vos, Klein geaderd witje, Atalanta en werd er het vrouwtje Oranjetip gezien.

Al kijkende en turende kregen we onderweg de voornaamste kenmerken van zweefvliegen uitgelegd, zoals dat zweefvliegen tot de 2 vleugeligen horen, korte antennen en vleugeltjes met een valse/schijnader hebben en het een mannetje is als de ogen elkaar raken. Maar hierop zijn als gewoonlijk altijd uitzonderingen.

Zo kwamen we bij de Kloostertuin, door Hans Timmerman ingericht en door vrijwilligers onderhouden. Voor de plantenliefhebbers valt hier veel te ontdekken. We zagen hier o.a een Muntvlindertje, klein maar fijn. De 2 soorten Wolfsmelk vielen best in trek bij de andere insecten.

Langzamerhand kwam er een eind aan de zweefvliegenexcursie en met de kennis dat er in Nederland 363 soorten zweefvliegen zijn waarvan er 303 als inheems worden beschouwd (Wikipedia) valt er heel wat te ontdekken.

Al met al een fijne excursie, bedankt Jan Meekel.