Verslag VWG 9 maart 2023

  1. Opening en Ingekomen stukken.

Welkom allen. Van 2 personen afbericht ontvangen.

Slecht nieuws bericht.

In de vorige bijeenkomst gaf Douwe aan dat Cees Schaper erg blij was met vijf jaar verlenging van zijn rijbewijs. Helaas kan hij er geen gebruik van maken door dat hij is gevallen en opgenomen werd in het ziekenhuis. Daar is hij in zijn slaap overleden. Om hem te gedenken houden wij even een minuut stilte.

De oeverzwaluwwand in het Drachterveld is weer gereed voor Oeverzwaluwen ontvangst dankzij 9 medewerkers waaronder spontane helpers uit Oersheim.

Maandag 13 maart houdt Jelle Harder een IJsvogellezing hier in dit gebouw om 20.00 uur. Ik zou zeggen komt allen.

  • Slaapplaatstelling.

Bij fort Edam en Scharwoude/Suyderbraeck zijn 25 Grote zilverreigers geteld door H de Groot  uit Oosthuizen. Bij Hobrede schijnt ook slaapplaats te zijn van de Grote zilverreiger.

De slaapplaatstelling van Ad en soms Fred.

10 feb. Grote zilverreiger 37 Lutjebroekerweel.

13 feb. Grote zilverreiger 32 Lutjebroekerweel.

19 feb. Grote zilverreiger 32 Lutjebroekerweel.

  1 mrt. Grote zilverreiger 40 Lutjebroekerweel.

10 feb. Nonnetje 2  Lutjebroekerweel.

13 feb. Nonnetje 6  Lutjebroekerweel.

  1 mrt. Nonnetje 5  Lutjebroekerweel.

Bij de Kolk van Dussen en de Ven was ook een slaapplaats van Wulpen.

Bij Enkhuizen en de Mac Donalds bij Hoorn zijn slaapplaatsen van grote aantallen Kauwen.

In Hoorn bij de Grote Beer is een slaapplaats van 60 Halsbandparkieten en bij de Muziekschool slapen ongeveer 3000 Spreeuwen.

  • Zeevangtelling.

Zondag 19 maart is de laatste Zeevangtelling van dit seizoen. We zijn benieuwd welke soorten zijn vertrokken en welke zijn terug gekomen uit hun overwinterings  gebied.

  • Soorten dag 1 april.

Op 1 april wordt de soorten dag gehouden opgave is verplicht en aanmelden bij Ad.

Ad stelt de teams samen. De start is om 7.00 uur en de dag eindigt om 15.00 uur bij de Schapenstreek.

  • MUS telling.

Meetnet Urbane Soorten.

MUS maakt gebruik van punttellingen in jouw stad of dorp. Je hebt minimaal 8 telpunten en telt op elk punt 5 minuten lang om alle (mogelijke) broedvogels in kaart te brengen. In het broedseizoen zijn er drie telronden, twee vroeg in de ochtend ( half uur voor zonsopkomst) en de laatste in de avonduren. De eerste ronde kan worden uitgevoerd tussen 1 – 30 april de tweede tussen 15 mei – 15 juni en de laatste tussen 15 juni – 15 juli.

Meer informatie over MUS kijk bij SOVON.

Er is ook  Meetnet Agrarische Soorten MAS.

MAS maakt gebruik van puntentellingen in het boerenland. Je kiest minimaal 5 telpunten uit en telt op elk punt 10 minuten om alle (mogelijke) broedvogels in kaart te brengen. Tellingen vinden plaats tussen zonsopgang en 5 uren na zonsopgang, waardoor een erg vroege start niet nodig is. In het voorjaar zijn 4 telrondes, binnen elke telronde tel je alle telpunten één keer. De eerste telronde vind plaats tussen 1 april en 20 april. Meer informatie over MAS vind je op de site van SOVON.

  • Wat ter tafel komt o.a. Kleine bonte specht.

Al enige tijd verblijft een Kleine bonte specht bij het Vooroever.

Aan Douwe is de vraag gesteld om in plaats van maandelijks de bijeenkomst te houden het misschien om de twee of drie maanden bijeen te komen. Hij stelt voor om daar over na te denken. We zijn het snel met elkaar eens om maandelijks bijeen te komen omdat het contact met elkaar gauw kan verwateren.

Wie kan er af en toe in het Julianapark kijken hoe het met de IJsvogels daar gaat. Ron Entius is er mee gestopt mede doordat hij veel op reis gaat naar het buitenland. Vandaag is Douwe wezen kijken maar geen IJsvogel gezien.  Er is gebaggerd door fa. Wit om de vele schelpen er uit te halen en de takken zijn verwijderd die over het water lagen. Op Douwe’s verzoek is door Gemeente Werken  een grote tak dwars over neer gelegd om Suppers  tegen te houden. Cees wil daar af en toe gaan kijken hoe het met de IJsvogels gaat.

Ben gaat komende woensdag naar een bijeenkomst over het beheerplan voor het IJsselmeer met name het Hoornse Hop. De afronding van de Oeverdijk is in gang. Vanaf de Galgenbocht wil men een kitesurf gebied realiseren wat grote verstoring kan veroorzaken voor de vogels die er verblijven.

Ad vraagt aandacht voor de Kokmeeuwen die nu te lijden hebben van de Vogelgriep.

  • Soort bespreking Groene specht.    Picus viridis.

Geschat maximaal winter aantal 25.000 tot 30.000 (2013-2018).

Broedpopulatie 9500 – 11.500 (2018-2020).Broedtijd februari broedduur 14 á 15 dagen 1 keer in het jaar. Groene specht is een standvogel zij broeden vooral in kleinschalig cultuurlandschap met veel oude bomen en in de duinen. Ontbreekt in grootschalige openlandschappen en gebieden met hoge waterstanden. Tussen 1975 en 2000 onderging de verspreiding een opmerkelijke verandering. De soort verdween uit grote aaneen gesloten bosgebieden op de zandgronden. Tegelijk nam hij sterk toe in het Deltagebied (door ouder wordende singels) en het rivierengebied (in feite een terugkeer nadat hij er in eerdere instantie verdween). Als geheel nam de landelijke stand eerst af, maar sinds 1990 weer fors toe. Een terugval rond 2010 kan samenhangen met enkele sneeuwrijke winters. Ook in het verleden bleek de stand gevoelig voor lang aanhoudende sneeuwperioden. Iets waarmee de op de grond naar mieren zoekende Groene specht slecht uit de voeten kan.

In 1997 kwam de Groene specht al voor in West – Friesland.

  • Vaststellen soort bespreking april 2023.

Nieuwe soortbespreking voor april is de Grutto.

  • Bijzondere waarnemingen.

Ad en soms Fred: 10 feb. Slobeend 425 Lutjebroekerweel, 11 feb. Pontische meeuw 2 Lutjebroek, 13 feb. Dodaars 3 en Witte kwikstaart 2 Grootslag  Bovenkarspel Gouw

13 feb. Roerdomp 1 Lutjebroekerweel, 13 feb. Appelvink 2 Streekbos, 19 feb. Zwartkopmeeuw 1 Lutjebroek, 19 feb. Dodaars 4 en IJsvogel 1 Lutjebroekerweel, 26 feb. Grote barmsijs 4 Lutjebroekerweel, 1 mrt. Kneu 2, Bokje 1 en Roerdomp 3 Lutjebroekerweel.

Tineke: 1 mrt. Zingende Groenling in de tuin.

Douwe: Pontische meeuw YX 311 Molenweg Andijk.

Marjan: 6 mrt. Siberische braamsluiper Bovenkarspel. 8 mrt. 20 Grutto’s bij de Hulk buitendijks en 7 Grutto’s bij het landje van Naber en 50 Grutto’s en 1 Tureluur aan de Klemweg. 18 Waterhoentjes bij de Wierdijk Enkhuizen.

Aafke: Alle dagen de Groene specht bij huis.

Hans: 6 paartjes Blauwe reiger in Obdam.

Resi : Boomkruiper en Groene specht en vrouwtje Zwartkop.

Ben: hoorde een Heggemus zingen in de tuin, Boomkruiper in de tuin en bij de Ursemmerplas 1 Houtsnip en een paar Dodaars.

  1. Sluiting.

Douwe bedankt iedereen en sluit de avond om 22.00 uur af.