Vogelwerkgroep KNNV Hoorn/WF zomer 2024
Lepelaars kiezen voor Hoorn
Wie had dit 20 jaar geleden gedacht! We kunnen momenteel noteren dat de lepelaar zijn nest bouwt in gemeente Hoorn. De lepelaars hebben hiervoor wel een bijzondere maar tegelijk een slimme plek gekozen. Het begon allemaal met een waarneming van 8 lepelaars op een wat vreemde plek. Jan Pieter de Krijger en ik gingen op zaterdag 30 maart voor een excursie van de vogelcursus de A7 op richting Leeuwarden. Rechts van de oprit zagen we daar in de bosschages de lepelaars aan de slootrand staan. Als vogelaar weet je dat lepelaars meestal een plek zoeken in het open landschap. Onze conclusie was: dit moet een slaapplaats zijn van deze vogels. Uit verder onderzoek bleek dat Leon Kelder van SBB ook een waarneming van lepelaars op die plek had doorgegeven.
Vanaf dat moment zijn wij intensief die locatie te gaan monitoren. Zo konden de foto’s die bij dit verhaal zijn bijgevoegd worden genomen. Iets wat niemand voor mogelijk hield was blijkbaar geschied: lepelaars broedend in de gemeente Hoorn. Mooiste moment van de monitoring voor mij: het zien van voedsel tot zich nemen uit de snavel (35 cm) van zijn ouder, door een jong lepelaartje met een snaveltje van 8 cm. (met verrekijker op 120 meter afstand).
De locatie die door de lepelaars is uitgekozen herbergt al een heel aantal jaren een grote blauwe reiger broed locatie. Deze blauwe reigers zijn daar hun nesten gaan maken, nadat het missiehuis waar zij ”sinds jaar en dag” verbleven, door renovatie van o.a. de tuin aldaar, niet meer blauwe reiger vriendelijk bleek. Het precieze aantal nesten die door de lepelaars zijn gebouwd is niet bekend, daar wij ze alle rust gunnen. Wel zijn er tijdens momenten waarop wij aan het monitoren waren, meer dan 30 lepelaars op die locatie vastgesteld. De foto van 23 mei geeft aangetroffen sfeerbeeld met A7 locatie aanduiding.
Dit soort gebeurtenissen geven mooi aan dat ook vogels telkens afwegingen maken hoe te overleven. Leon Kelder is in Noord- Holland al vele jaren actief met lepelaarsonderzoek bezig. Zo volgt hij de lepelaarskolonie in de vooroever al vele jaren. Het viel Leon op, dat daar de lepelaars momenteel niet meer in grote aantallen hun nest maken. Leon heeft aangegeven dat de Zeearend die steeds vaker langs komt over de Houtribdijk richting de vooroever, wel eens de reden van deze achteruitgang kan zijn. Zou het zo zijn dat de lepelaars een plek in Hoorn hebben gevonden waar dit “probleem” nog niet aan de orde is? Het maakt de natuur hiermee zichtbaar dynamisch.
Vanuit de KNNV vogelwerkgroep hebben wij de beheerders van het groen in Hoorn op de hoogte gebracht van deze bijzondere ontwikkeling. Hierdoor kunnen zij hierop hun beheer hopelijk gaan vormgeven.
Ben Pronk
Soorten dag op 11 mei
Zaterdag 11 mei was een prachtige dag met veel zon. Om 06:00 uur was de start op locatie waar de voertuig indeling volledig was bemand. Door allerlei plaatsen te bezoeken in West-Friesland en de Zeevang werd de tellijst ingevuld met plaats en tijd. Uiteindelijk kwam onze ploeg op 80 soorten, met als afsluiter de IJsvogel in de Lutjebroekerweel, waarvan ploeg 2 ook profiteerde die deze niet had gezien, maar omdat ik mijn mond niet kon houden en ze er naar verwees.
Nationale Vogelweek 18 mei
Een zonovergoten vogelkijk-morgen bij het Vooroever te Onderdijk. Al even voor 10 uur kwamen de eerste bij VBN aangemelde bezoekers de dijk op lopen. Na een kleine inleiding over onze afdeling en werkgebied en tevens uitleg over het ontstaan van het Vooroever dat beheerd wordt door SBB.
Ad, Tineke en Jan ontfermden zich over de deelnemers en trokken, gewapend met telescopen en verrekijkers, richting het infobord. Passanten vroegen zich af wat er aan de hand was en na enig uitleg vertrokken die dankbaar, met een andere blik in de ogen over het Vooroever-gebied.
Even voor 11 uur kwamen de laatste aangemelde bezoekers zoals afgesproken aan. Zij konden gelijk met Ad mee die richting het gemaal liepen. De zon steeg, met gevolg dat de temperatuur ook mee ging. Hierdoor was een hoofddeksel wel noodzakelijk en moest de schaduw op de brug opgezocht worden.
Tegen 12:45 kwam iedereen tevreden en enthousiast weer terug bij het verzamelpunt. Na uitreiking van informatie zoals het Hoornblad en andere afdeling-blaadjes namen wij afscheid van elkaar. Het leverde uiteindelijk 66 soorten op. Helaas liet de zeearend zich niet zien, tot grote gerustheid van de vele vogels die nu rustig in het gebied verbleven.
Vogel trek
Op 5 oktober vindt de Euro Birdwatch plaats. Kijk voor meer informatie: zie bij menu-optie Agenda van deze website.
Dak broeders
Op het dak van het oude Sorgvliet zijn drie scholekstertjes uit het ei gekropen. In verband met grond predatoren en weinig ruimte op de landbouwgronden kiezen de ouders voor platte daken. Al snel liep een klein jong, nog niet vliegvlug, op de dakrand. Na een paar uur scharrelde deze op de grond bij de auto’s. Na de week van mijn afwezigheid was deze niet meer in beeld, helaas.
Op het dak liep een al redelijk groot jong, die al vliegneigingen kreeg, maar ondanks een schreeuwende ouder van ‘kom van het dak af’ bleef deze daar stug rondstappen. De ouder was het zo langzamerhand spuugzat om iedere keer weer de wormen naar het dak te zeulen. Uiteindelijk, op zondag 26 mei kwam het jong, naar aandringen van de ouder, toch zeilend naar beneden om dan ook zelf maar pogingen te ondernemen om de wormen uit de grond te peuteren.
‘S avonds stond deze ook weer op het dak om te overnachten. Mijn vermoeden is dat er maar één jong groot is geworden en dat deze het verder wel zal redden.
Agenda
Vogelwerkgroep binnen bijeenkomst worden gehouden op de 2e donderdag van de maand. Na de zomer starten wij de eerste binnen bijeenkomsten op 12 september en 10 oktober 2024. Kijk voor meer informatie bij algemene activiteiten. Locatie: Wijkcentrum Kersenboogerd Brederodegracht 1, 1628 LZ Hoorn
Info
Douwe Greydanus, 06 147 34 554, d.greydanus@quicknet.nl.
Voor meer informatie houdt de site en mailing goed in de gaten.
De verslagen van de laatste bijeenkomsten van de VWG KNNV Hoorn kunt u hier bekijken:
IJsvogelwerkgroep West-Friesland
Sinds eind 2009 wordt er speciale aandacht besteed aan de IJsvogel. Hiermee was een groep van 21 vrijwilligers van de IVN afd. West-Friesland en KNNV afdeling Hoorn/West-Friesland doende. Als u eventueel ondersteuning nodig heeft voor het bouwen van broedwallen en/of spotten van IJsvogels of lijkt het u leuk om mee te werken, neem dan contact op met de coördinator van de VWG, Douwe Greydanus, 06 1473 4554, d.greydanus@quicknet.nl.